Historia

Un poquet de nosaltres


Una nit un grup d’amics, decideixen reunir-se en el Carrer Molí, concretament en el “Bar Geype”, per a formar una comissió fallera en Alboraya.


Després de moltes deliberacions, el dia 17 d’octubre de 1974 es reuneixen en el “Teatre de la Passió” per a donar forma a la primera Junta Directiva de la primera falla del Poble d’Alboraya, nomenada des de llavors com la “Falla del Poble d’Alboraia”.


Sent el nostre primer president D. Antonio Senent Bover, la fallera major la senyoreta Inmaculada Carbonell Agranes; la fallera major infantil la xiqueta MªAmparo Santonja Bosch, i el nostre primer president infantil va ser el xiquet Daniel Tortajada Forner. Al seu torn, es va formar paral•lelament una Junta Directiva femenina tenint com a presidenta a la Senyora Mª Remedios Aguilar.


Altra de les dates assenyalades de la nostra història va ser l’apadrinament del nostre estendard l’any 1978 per part de D. Miguel Sancho Vaño i Senyora Concepció Alonso de Sancho.


La Penya “El Cohet” es va fundar l’any 1980, i eixe mateix any dóna a la Falla la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats. Es va realitzar un acte de benedicció  el dia 9 de Febrer de 1980 sent els seus padrins D. Daniel Tortajada Aguilar i la senyora Carmen Forner Escrivá.


Durant els primers anys de la falla es van realitzar nombroses activitats fora de la setmana fallera com són: excursions, cavalcades de Nadal, teatres, paelles, nit velles, playbacks….Tots ells amb gran nombre de membres participatius en tots els actes, ja que es va arribar a tindre més de 300 fallers empadronats.


Des de l’any 1982 i fins al 1991 la falla nomenava a 3 muses acompanyants de les nostres falleres majors: Musa de la Poesia, Musa de la Flor i Musa del Foc. Però a partir de l’any 1992 va quedar tan sols el títol de Musa o Regina del Foc que s’atorgava a la Fallera Major eixint de l’exercici.

Un dels actes més memorables a destacar, va ser el 25é Aniversari de la fundació de la Falla, l’any 1999. Eixe any vàrem aconseguir reunir, després de molt de treball, a les 50 Falleres majors de tots els anys d’història de la nostra institució quasi en la seua totalitat (només van faltar unes huit persones). També vàrem reunir a tots els presidents, tant infantils com majors. I va ser un acte que va congregar a un grandíssim nombre de gent; el saló d’actes estava completament ple, inclús va haver-hi gent que es va quedar fora de peu dret.


En l’exercici del 2005 es va celebrar també el 25é Aniversari de la  Donació per part de la Penya “El Cohet” de la imatge de la nostra Mare de Déu dels Desemparats. Durant eixe any vam recuperar diverses tradicions com la de portar en l’acte de la Passa de la Mare de Déu als anomenats “coheters”, que van ser rebuts amb gran satisfació per part de tota la comissió de la falla i de persones alienes a elles. A més es van realitzar nombrosos actes commemoratius durant tot l’any que ens fan recordar-lo com un altre any important en la nostra història.


En els últims anys hi ha hagut grans canvis i millores tant físiques com en els actes realitzats durant la setmana i forà de la setmana fallera.


L’any 91 ens traslladarem de casal al Carrer Cervantes (on estem actualment) ja que així ens trobàvem més prop de la plaça del poble on es plantava la falla. A causa d’estar més prop de la plaça, varem acabar amb la col•locació de la Barraca que durant anys ens havia fet passar tan bons moments i donava un ambient tan valencià com el d’aquells anys. Més tard acabarem per traslladar la “planta” de les falles des de la plaça del poble fins al mateix carrer on teníem el casal, perquè així no deixàvem al monument tan abandonat i estava més protegit de possibles actes de vandalisme com havia succeït en anys anteriors.


L’any 2002 es van fer un gran nombre de millores en les instal•lacions del casal, com la col•locació d’un sòl en el mateix, la millora de la cuina, modificar i ordenar el despatx i pintar tot el local. Amb això varem aconseguir donar imatge al nostre casal d’un lloc net i acollidor.


L’any 2004 es va realitzar una altra novetat que va ser l’adquisició d’una carpa de grans dimensions durant la setmana fallera. Esta decisió va ser molt ben rebuda per tots els fallers i des de llavors ha sigut una de les nostres prioritats durant l’exercici. Per tant en anar augmentant el nombre de fallers progressivament any rere any, ens permetia gaudir de les activitats falleres en les possibles nits més gèlides i plujoses de març amb tota tranquil•litat, sense pensar que tots no cabíem en el casal.


Des de l’any 2005 augmentarem el nombre d’infantils empadronats en la nostra falla a més de 80 xiquets. Això ens ha portat a canviar la filosofia de la falla creant noves activitats per a gaudir dels més xicotets, com El Berenar de Papa Noel, les festes d’elecció de fallera major infantil i president infantil, Globotà, parcs infantils, cavalcades de disfresses, xocolatades, playbacks, tallers, etc.


Els anys varen passar, i els més menuts que amb tanta estima hem cuidat continuen en la falla, convertint-se en uns magnífics adolescents fallers. Des de l’any 2013 disposem d’una comissió juvenil que engloba a tos els membres de la comissió infantil i major amb edats compreses des dels 12 als 18 anys. Esta nova comissió juvenil, no soles ha aportat noves activitats pensades per ells, sinó també un gran reforç de col•laboració en organitzar les activitats falleres que s’organitzen tot l’any. Amb aquesta nova agrupació, el futur de la nostra falla s’ha convertit al present immediat.


El 2014, vam canviar la ubicació dels nostres monuments i de la carpa, plantant el monument gran a l’encreuament del carrer Cervantes amb Sant Pancraci. Aquest canvi va ser ben rebut per tots els fallers, i va tornar la identitat de la nostra falla apropant-se de nou a la plaça del poble.


Durant 2013 i 2014 vàrem fer un gran treball per a millorar les infraestructures del nostre casal (nova instal•lació elèctrica i il•luminació, parquet a l’escenari, nova vitrina de premis i estàndards, pintura, insonorització, ...). També vam fer una gran inversió amb la compra de nous aparells audiovisuals, calefactors, ventiladors i escalfador d’aigua, que tant es demanava per fregar els trastos. Tota aquesta inversió va ser possible gràcies a l’esforç i col•laboració desinteressada d’alguns fallers, i al treball constant de la Junta Directiva, amb la negociació de tots el contractes amb els nostres proveïdors per aconseguir acabar cada exercici amb solvència econòmica.


Però no sols de treballar sabem a la nostra falla, i en estos anys hem incrementat les activitats per als majors durant tot l’any: sopars tots els divendres, teatre, festes especials, dinars temàtics, campionats de jocs, activitats esportives, viatges, ... Tot amb la intenció de reunir-se durant tot l’any.   

I després de molt de treball, de bons i mals moments, el que l’any 1974 va ser una reunió d’un grup d’amics per a formar una associació,  ens ha permés amb la col•laboració de tota la comissió arribar a complir el 41 Aniversari de la nostra; sempre treballant units i pel bé de la falla, que és com la nostra segona família.


La nostra esperança és continuar augmentant esta gran família durant molts anys més  i arribar a poder veure celebrar les nostres Bodes d’or i molt més.Copyright 2019  -  Falla del poble d´Alboraya